07.02.2016: Hvem har tatt Elin sine briller? Og hvem har gått med utesko inne? 9. februar lanseres den sjarmerende mini-krimserien: Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, skrevet av forfatter Lars Mæhle og illustratør Odd Henning Skyllingstad.

Krim er en av de mest populære sjangrene innen litteratur og er på utlånstoppen på bibliotekene. Da barnebokforfatter Lars Mæhle (kjent for bøker som Keeperen til Tunisia og Landet under isen) skulle skrive sine nye bøker, ville han derfor gjøre denne sjangeren tilgjengelig også for de aller minste.

-Krim er veldig populært, men det finnes veldig få krimbøker for de yngste av oss. Dette ville jeg gjøre noe med. Jeg tror de små vil synes det er veldig spennende å være med å løse gåtene og avsløre mysteriene i Kråkeslottet barnehage, forteller Lars Mæhle om hvorfor han ønsket å skrive krim for de minste.

Sammen med illustratør Odd Henning Skyllingstad har Mæhle laget en krimserie for barn i alderen 3 til 6 år. Serien heter Mysteriene i Kråkeslottet barnehage, og følger barnehagens egne detektiver Leon og Live.

– De siste par årene har årene har «true crime» vært i vinden, mens den nye krimserien for småfolkene er mer «true mystery». De løser gåter som alle barn vil kunne kjenne igjen, og vi tror dette vil treffe barna godt, sier Elisabeth Sheehy i Ena forlag.

Torsdag 9.februar kl.10:00 lanseres BARNEHAGEKRIM på Deichman hovedbibliotek.
Velkommen til Kråkeslottet barnehage, et sted fullt av hverdagsmysterier, saft og boller!

Hvem har tatt brillene?

I barnehagen skal det lages grønnsakssuppe, men i grønnsakskaoset skjer det noe, og plutselig trenger et av barna plaster. Men når plasteret skal settes på, kan ikke Elin finne brillene sine. Hva har skjedd? Dette er noe for barnehagens egne detektiver Leon og Live, som plutselig får sin første forsvinningssak. Ved hjelp av solid etterforskning går radarparet til verks for å løse mysteriet!

Hvem gikk med utesko inne?

Elin har nettopp vasket gulvet. Det var skinnende rent for litt siden. Men nå er det skitne fotspor over gulvet… Hvem leder de til? Er det pappaen til Mario? Mammaene til Ada? Dette er en sak for Leon og Live! Med grundige etterforskningsmetoder går de til verks for å løse mysteriet – på sitt eget, sjarmerende vis.

Lars Mæhle (f. 1971) har skrevet flere bøker for barn og ungdom. Mæhle debuterte i 2002 med ungdomsromanen Keeperen til Tunisia, som senere ble filmatisert under tittelen Keeper’n til Liverpool (2010). Filmen, regissert av Arild Andresen, vant Krystallbjørnen for beste barnefilm under filmfestivalen i Berlin i 2011, og boka er oversatt til tysk.  Hans store gjennombrudd kom i 2009 med fantasyromanen Landet under isen, som han fikk flere priser for, blant annet Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2010. I 2014 fikk han Nynorsk barnelitteraturpris for den andre boka i serien Landet under isen. På Ena forlag gav Mæhle i 2016 ut Telle-trollet teller til ti, illustrert av Anna Fiske.

Odd Henning Skyllingstad (f. 1978) er en erfaren tegneserieskaper og illustratør. Skyllingstad har utdannelse innen animasjon fra Høgskulen i Volda. I 2002 vant han Sproingprisen for serien Børre er død. Denne historien ble senere omarbeidet til en prisbelønnet treminutters tegnefilm. Mest kjent er han for seriene om frosken Kolbein. Skyllingstad arbeider også som bibliotekar ved Serieteket på Schous plass i Oslo, spiller gitar og er en te-connoisseur!