16.03.2016:Den norske bluespioneren Kristin Berglund hedres av et stjernelag av kjente og kjære norske artister på Notodden Blues Festival. Hyllestkonserten er også festivalens avslutningskonsert, og finner sted søndag 7. august.

I år er det ti år siden Kristin Berglund døde, og Notodden Blues Festival samler artister som Åse Kleveland, Rita Engedalen og Margit Bakken i Damer i Blues, Knut Reiersrud, Reidar Larsen, Steinar Albrigtsen & Monika Nordli, og Kristin Berglund Band for å markere hennes betydning for norsk blues.

Kristin Berglund var hele Norges bluesmor. Hun var en av de virkelig store norske bluesartistene og en av bluesens tøffeste damer. Kristin har vært en stor inspirasjon for oss og det er viktig at hennes musikk kan leve videre. Vi ser frem til å hylle henne på Notodden Blues Festival i sommer, sier Rita Engedalen og Margit Bakken fra Damer i Blues.

Avslutningskonserten på Notodden Blues Festival er også en solidaritetskonsert og samler hvert år 2000 publikummere.

Kristin Berglund spilte ofte på Notodden, og i 2000 ble hun også hedret med bluesprisen. Å kunne hylle Kristin og hennes artistkarriere for tusenvis av besøkende tror jeg blir en veldig fin avslutning på årets festival, sier festivalsjef Jostein Forsberg.

Om Kristin Berglund:
Kristin Berglund var sanger og gitarist, og gjorde seg bemerket allerede som 16-åring da hun debuterte på viseklubben Pirium i Asker. Hun ble oppdaget av Finn Kalvik, og ble trukket med i visemiljøet rundt Club 7 sammen med Jan Eggum og Lillebjørn Nilsen. Artister som Joan Baez, Bob Dylan og Joni Mitchell var blant hennes tidlige musikalske forbilder, men senere ble det mer blues, og hun ble påvirket av artister som Memphis Minnie og Bonnie Raitt. I 1976 debuterte hun med visesamlingen I blåtimen, og senere reiste hun til USA og fikk med seg Dr. John, David Lindley og Jim Keltner på albumet Long Distance Call (1979). Tidlig på 80-tallet spilte hun i Four Roosters sammen med Knut Reiersrud og Sven Zetterberg. I 2000 fikk hun Notodden Blues Festivals bluespris, og hun har turnert for Rikskonsertene, blant annet med et musikalsk foredrag kalt «Bluesens tøffe damer».

Om solidaritetskonserten «Somliga går med trasiga skor»:
For 6. gang avslutter solidaritetskonserten «Somliga går med trasiga skor» Notodden Blues Festival. Avslutningskonserten er et årlig samarbeid mellom Notodden Blues Festival og en bredt sammensatt gruppe fra norsk fagbevegelse tilknyttet LO. På konserten samles det inn penger til Norsk Folkehjelps hjelpeprogram og konserten er gratis for alle.

Om Notodden Blues Festival:
Notodden Blues Festival ble for første gang arrangert i 1988. Av rene bluesfestivaler er det ingen andre verken i Norge eller Skandinavia som er større. I 2007 fikk Notodden Blues Festival knutepunktstatus og i 2010 ble de tildelt «Keeping The Blues Alive Award» for beste internasjonale bluesfestival. Prisen deles ut av den internasjonale organisasjonen Blues Foundation og regnes som bluesens svar på The Academy Awards.

Notodden Blues Festival 2016 er den 29. i rekka og foregår i perioden 4. til 7. august. Walter Trout, The Waterboys, The Original Blues Brothers Band og Knut Reiersrud, Solveig Slettahjell & In the Country er blant årets artister.

Foto: Kristin Berglund. Kredit: Rita Engedalen.