7.3.2017: Innspillingen av storfilmen Den 12. mann er i gang. I februar har regissør Harald Zwart og hans team filmet på location i Nord Norge, under vekslende vær- og føreforhold. Enkelte av scenene er spilt inn i historiske omgivelser, nær områdene der den virkelige historien om Jan Baalsrud utspilte seg. Det første bildet fra filmen er nå klart – sammen med teaser-trailer!

– Det har vært noen krevende, men fantastiske uker! sier Harald Zwart som i de senere år regissert en rekke internasjonale filmer med base i Los Angeles. Den 12. mann er hans første norske spillefilm siden suksessfilmene Lange Flate Ballær og Lange Flate Ballær II.

– Historien om Jan Baalsrud er en nasjonalskatt som har fulgt meg gjennom hele livet – en historie om utholdenhet og prøvelser, men også om håp og vennskap. Jeg er fascinert av styrken og motet til Baalsrud og de som hjalp ham. Han er en inspirasjon som kan få oss til å yte langt utover hva vi tror vi har krefter til. Thomas Gullestad er perfekt i rollen som Jan Baalsrud og jeg gleder meg også over å ha fått Jonathan Rhys-Meyers i rollen som Gestaposjefen Kurt Stage, sier Zwart.

Produsent Aage Aaberge har stått bak en rekke norske storfilmer. Han har forberedt innspillingen i flere år og har respekt for det arbeidet filmteamet nå gjør:

– Den 12. mann er en utrolig fortelling om en mann som overlevde en dramatisk flukt gjennom røft norsk landskap, midtvinters, med fienden i hælene og alle odds mot seg. Vi har lagt innspillingen til Troms, midtvinters. Vi visste at vi ved dette ville møte utfordringer underveis, men det er definitivt det beste for filmen. Vi har hatt noen usedvanlig flotte dager på location, både på Film Camp i Målselv og på Sommarøy, sier Aaberge.

Innspillingen av Den 12. mann vil foregå frem til slutten av mars, i Lyngen og i Oslo-området.

OM FILMEN
Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn  gikk om bord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av nordmenn ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare den tolvte mannen – Jan Baalsrud – klarte å komme seg unna. Filmen Den 12. mann er historien om Jan Baalsrud – og om de som hjalp ham.

FORAN OG BAK KAMERA
Thomas Gullestad
(f. 1980) spiller Jan Baalsrud. Gullestad er best kjent som tidligere DJ i rap-gruppen Klovner i kamp, programleder og TV-personlighet. Sammen med Esben Selvig hadde han programmet Dansken & Fingern som gikk på Viasat 4. I 2013 ledet han tv-programmet Min mann kan, sammen med Helén Vikstvedt og 2015 vant han konkurransen Mitt dansecrew på TV2. Han hadde også en liten rolle som seg selv i den norske actionkomedien Tomme Tønner 1 og 2.

Jonathan Rhys-Meyers (f. 1977, Irland) spiller Kurt Stage, sjef for Gestapo i Tromsø og en uforsonlig, iherdig og overbevist nazist. Rhys-Meyers er i Norge trolig best kjent fra serien The Tudors hvor han spiller Kong Henrik VIII av England samt serien Dracula (2014). Han har også spilt i en rekke internasjonale filmer som Match Point, Mission: Impossible III og The Mortal Instruments: City of Bones. Tittelrollen i CBS’ 4-timers miniserie Elvis (2005) skaffet ham en Emmy-nominasjon, samt en Golden Globe-pris.

Regissør Harald Zwart har sin utdanning fra Filmskolen I Amsterdam og laget sine første filmer i Norge tidlig på 90-tallet. Han debuterte som spillefilmregissør med den svensk-norske co-produksjonen Hamilton i 1998. Zwart er den første norske regissøren som har blitt opptatt i Directors Guild of America og hans film, Karate Kid, var en av de mest-selgende filmen i USA i 2010. Hans andre internasjonale titler inkluderer The Mortal Instruments, Pink Panther Deux, Agent Cody Banks og One Night at McCool’s. Han har også regissert og produsert de norske suksessfilmene Lange Flate Ballær og Lange Flate Ballær II og er en av Norges mest prisbelønte reklameregissører.

Produsenter for filmen er Aage Aaberge, Nordisk Film Production, Espen Horn, Motion Blur og Veslemøy Ruud Zwart, Zwart Arbeid

Aage Aaberge har jobbet i filmbransjen i over 30 år. I tillegg til vel 50 kort- og dokumentarfilmer har Aaberge produsert/co-produsert mer enn 30 spillefilmer. Han har hovedfag i filmvitenskap fra universitetet i Trondheim, har vært professor II på Filmskolen i Lillehammer og har opp gjennom sin karriere hatt en rekke tillitsverv i bransjen. I 2003 ble Aaberge ansatt som leder for filmavdelingen i Nordisk Film i Norge og har siden vært knyttet til selskapet bl.a. som produsent for storfilmen Kon-Tiki i 2012.

Veslemøy Ruud Zwart etablerte Zwart Arbeid i 1994 sammen med Harald Zwart. Selskapet er basert i Fredrikstad, Oslo og Los Angeles. I 2004 produserte selskapet komedien Lange Flate Ballær som vant Folkets Amanda. I 2008 produserte de oppfølgeren Lange Flate Ballær II. Selskapet har også produsert dokumentaren Women in White (2009) og vært executive producer på Død Snø og Tomme Tønner. Selskapet mottok i 2015 produksjonsstøtte fra NFI for TV-serien Oljefondet.

Espen Horn etablerte i 2002 Motion Blur sammen med Veslemøy Zwart, Harald Zwart, Espen Sandberg og Joachim Rønning. Selskapet produserte reklamefilmer og ble det mestvinnende reklamefilmselskapet i Skandinavia i 2008. I 2013 etablerte selskapet to nye selskaper, hhv Motion Blur Digital og Motion Blur Films. Motion Blur har flere filmer i utvikling hos NFI og vil bla. produsere Oljefondet sammen med Zwart Arbeid.

Distributør Nordisk Film er en del av Egmont, og er Nordens ledende utvikler, produsent og distributør av kreativt innhold innenfor film, musikk og spill. Nordisk Film har de nordiske rettighetene på distribusjon av Sony PlayStation og eier kinoer i Norge og Danmark. Nordisk Film har tidligere distribuert filmer som Kon-Tiki, Max Manus, Hodejegerne, Pionér, Gåten Ragnarok, Doktor Proktors prompepulver og Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa, Bølgen, Doktor Proktors tidsbadekar, Julekongen, Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa, Birkebeinerne og Kongen Nei.

Fakta
Tittel: Den 12. mann
Regi: Harald Zwart
Manus: Petter Skavlan
Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhys-Meyers
Fotograf: Geir Hartly Andreassen
Produsenter: Aage Aaberge, Nordisk Film, Veslemøy Ruud Zwart, Zwart Arbeid, Espen Horn, Motion Blur.
Distributør: Nordisk Film Distribusjon
Genre: Drama
Premiere: 10.11.2017

Bildet: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud, foto: Jarle Nyttingnes

Høyoppløselig bilde og teaser-trailer kan hentes på https://media.filmweb.no/logginn.aspx
For mer informasjon, kontakt Anne Berentsen,
anne.berentsen@kulturmeglerne.no