24.10.2012: Women en Mi er en unik plate fra en musiker som har gått sin egen vei, en vei som har ført henne til de mest prestisjetunge flamencoscenene i Spania.
– Med denne platen vil jeg rette oppmerksomheten mot et knippe modige kvinner som har vært viktige idealer i mitt liv, sier Bettina Flater. – Mange kvinner har kjempet hardt for å oppnå det jeg selv tar for gitt. Stemmerett, likelønn, likestilling og friheten til å følge sine drømmer. Kvinner har måttet skrive under mannlig pseudonym eller utgi sin musikk i ektemannens navn. I mitt liv har jeg latt meg inspirere av kvinner som valgte å lytte til sitt behov for å skrive og komponere, for å reise og oppdage, og for å kjempe for sine idealer.

Flamenco, visepop og norsk tradisjonsmusikk: «..osedvanlig konstnärlig bredd och inspiration.»
Melodiene på Women en Mi er en nyskapende blanding av flamenco og visepop, ispedd noen norske tradisjonsskatter. På plata medvirker spanske artister på høyeste nivå, blant dem flamencodanser Marco Flores, ettertraktet på scener i Spania og verden over, bassist Javier Colina, spilt sammen med blant andre Dizzie Gillespie, George Benson, Hank Jones og Barry Harris, og flamencogitarist Antonia Jimenez. Albumet ble svært godt mottatt ved utgivelsen i Madrid i juni, hvor den ble presentert på Teatro Pradillo og på den symbolsterke flamencorestauranten Casa Patas.

Utgivelsen er allerede registrert av det svenske fagbladet Gitarr & Luta som har latt seg begeistre: ”Flamencogitarren ligger som en stark ryggrad genom det hela, men Bettina äger også en uttrycksfull sångröst som har ett brett register från de sensuella till det urkrafsstarka. Skivan ger prov på en osedvanlig konstnärlig bredd och inspiration. Det är ochså sällan jeg mött någon musiker som så lätt ock oproblematiskt kunnat fusionera flamencon med olika andra musikstilar.” (Rolf Nilsén, Gitarr & Luta)

Om Bettina Flater
Flamencoartist og låtskriver Bettina Flaters musikk omfavnes varmt av både publikum og kritikere. Flater har vært profesjonell gitarist siden 1996, har spilt gitar på album med blant annet Inger Lise Rypdal og Geirr Lystrup og livnærer seg i dag av sitt virke som flamencogitarist i flamencoens hjemland, Spania. I et mannsdominert miljø jobber hun på høyeste nivå som en av få utenlandske profesjonelle flamencogitarister. Hun har turnert verden rundt med eliten av flamencoartister og -kompanier. I februar spilte hun gitar i forestillingen De Flamencas med flamencodanseren Marco Flores under den prestisjefylte Festival de Jerez, hvor de vant kritikerprisen. I 2008 medvirket hun på “Sangre Nueva – Jovenes Flamencas”, en samleplate med innspillinger av unge kvinnelige flamenco-talenter utgitt av Universal Music Spania.

I Norge har hun i mange år turnert med Rikskonsertene og Den kulturelle skolesekken, samt spilt på diverse festivaler.

I oktober og november turnerer hun i USA med danseren Karen Lugo, en turné organisert av Casa Patas i Madrid.

Women in Me er dedisert til:
• Wangari Maathai (1940-2011, kenyansk miljøforkjemper og politiker, mottok Nobels fredspris i 2004)
• Harriet Tubman (1821-1913, afroamerikansk borgerrettsforkjemper og rømt slave)
• Clara Schumann (1819-1896, tysk pianovirtuos og komponist fra romantikken, gift med komponisten Robert Schumann, bidro til å gjøre hans verker kjent)
• Lisbeth Nypan (ca 1610-1970, bondekone fra Leinstrand ved Trondheim, dømt til døden og brent på bålet for trolldom)
• Mary Wollstonecraft (1759-1797, britisk feminist, forfatter og filosof)
• Beryl Markham (1902-1986, britiskfødt eventyrer, Afrika-pioner og forfatter, Karen Blixens samtidige, den første som fløy alene over Atlanteren mot vest)
• Antonia Jimenez Arenas (1972- , spansk kvinnelig flamencogitarist)

7 % av inntektene fra salget av albumet går til Desert Flower Foundation, som bekjemper kjønnslemlestelse av kvinner (www.desertflowerfoundation.org).

Kontakt/bilder/mer info:
Høyoppløselige bilder kan lastes ned fra www.bettinaflater.com
For anmeldereksemplar, mer informasjon/intervju, kontakt Bettina Flater, tlf 92620626, mail bettinaflater@hotmail.com