07.02.2017: For 11 år siden døde søsteren til dokumentaristen Anniken Hoel på uforklarlig vis. Dødsårsaken ble klassifisert som ukjent. 16.mars har kinodokumentaren Dødsårsak: Ukjent verdenspremiere på den prestisjefulle dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX i København.

Renate, søsteren til Anniken, var pasient i psykiatrien og ble behandlet med antipsykotika. Plutselig døde hun og ingen hadde svar på hvorfor.

– Vi fikk ingen svar på hva som hadde skjedd, verken fra legen hennes eller fra obduksjonsrapporten, forteller Anniken Hoel.

I dokumentaren, som vil ha norgespremiere 24.mars, følger vi Annikkens gransking av søsterens bråe dødsfall. Hun møter pårørende som har opplevd liknende både i og utenfor Norge, men i prosessen oppdager hun at de tabulagte dødsfallene kun er små brikker i et mye større, svært komplekst system styrt av legemiddelindustrien.

Markedskrefter

– Prosjektet startet med at jeg ønsket å finne ut hva som hadde skjedd med min søster, for deretter å finne en slags en slags rettferdighet for min søster og alle de som har blitt utsatt for dette systemet, sier Hoel (bildet).

Når Anniken begynner å gå reseptutskrivningene til Renates psykiater etter i sømmene, viser det seg at hele 2500 dødsfall kan være relatert til bruk av antipsykotika bare i Norge. Sporene fører henne videre til USA, hvor hun får et brutalt møte med legemiddelindustrien.

– Hvor mye er testet i forhold til langtidseffekten av legemidlene, og er det profittjaget som styrer den økte bruken av antipsykotika og antidepressiva, spør hun.

Verdenspremiere og mulig pris under CPH:DOX

Dødsårsak: Ukjent får verdenspremiere under CPH:DOX (Copenhagen International Documentary Festival), en av verdens ledende dokumentarfilmfestivaler. Festivalen har også nominert dokumentaren til F:Acts Awards, en pris som deles ut til filmer som forsøker å skape sosial forandring gjennom grensesprengende dokumentarfilmer. Det legges i tillegg opp til visning og debatt i programmet DOX:ACADEMY.

– Anniken Hoels Dødsårsak: Ukjent er en brilliant dokumentarfilm, som på suverent vis forener vidt forskjellige genrer – det personlige essayet, den undersøkende journalistikken og et aktivistisk credo om å ønske å endre verden. Det er denne magiske kombinasjonen CPH:DOX ønsker å hylle da vi for noen år siden introduserte den nye prisen F:Acts Awards, forteller programsjef for CPH:DOX, Niklas Engstrøm, og legger til:

-Anniken Hoels film er også en perfekt film til årets offisielle F:ACT Konkurranse. I våre øyne har filmen potensiale til å kickstarte en bred debatt i både det norske og de øvrige europeiske samfunn om psykofarma-industriens lobbyvirksomhet og hva som egentlig er fakta og alternative fakta når det gjelder virkningene av psykofarmakas.

Filmen får norsk kinopremiere den 24.mars 2107
Distributør: Tour de Force