10. april åpner Popsenteret i Oslo «Arrestert – innehentet av fortiden», en utstilling om musikk, image og identitet. Stella Mwangi, Vidar Busk, Mariann (Surfe)Rosa, Erlend Hjelvik og Petter Baarli blottlegger sin stil, og gir et unikt innblikk i hva som har vært med på å forme dem som artister.

Til alle tider har unge menneskers image og identitet vært knyttet til idoler, og mange forsøker å etterligne stilen til sine store helter. De fem norske artistene som er med i utstillingen «Arrestert – innhentet av fortiden?», avslører at de også har latt seg påvirke av sine forbilder. Artistene er i utstillingen derfor «arrestert» for sine imagetyverier, og må avgi sin forklaring.

Personlige bevis
I utstillingen deler de fem artistene sine personlige «bevis» på hva som har vært med på å forme dem: musikk (plater/kassetter), idoler (fra musikk/film/annen populærkultur), bøker, blader og TV-programmer. Popsenteret portretterer også artistene med personlige bilder fra deres karrierer, hvor de hyller sine forbilder ved å hente elementer fra idolene;

– Her er det store likheter med og hyllest til alt fra Elvis og Chuck Berry (Busk), til TLC, Missy Elliot og Lauren Hill (Stella), til Sex Pistols, Rolling Stones, AC/DC (Baarlie), David Bowie og Annie Lennox (Mariann Rosa) til Metallica, Pentagram og Dimmu Borgir (Erlend i Kvelertak), sier Paal Ritter Schjerven, kunstnerisk leder ved Popsenteret.

– Vi har jo alle et forhold til image så vi tror dette blir en morsom utstilling å besøke. Publikum vil selv kunne oppleve og undersøke hvorfor de har blitt som de har blitt – kanskje blir de mer bevisst hva gjelder sitt eget valg av image, musikk og identitet? avslutter Schjerven.

Imagetyvene
MARIANN ROSA (tidl. Surferosa) er mistenkt for en lettere forvirret sammensetning av stilarter fra artister innen 70-tallets glam, punk og 80-tallets New Wave. ERLEND HJELVIK (Kvelertak), er mistenkt for nasking fra norske black metal artister og tunge rockeband fra 90- og 2000-tallet. VIDAR BUSK er mistenkt for å ha stjålet sitt image fra 50-tallets bluesrockere i USA, STELLA MWANGI for overlagt tyveri av image fra hip-hop-stjerner på 80- og 90-tallet, blandet med afrikansk mote og PETTER BAARLI (Backstreet Girls) for åpenlys imagetyveri fra 60-tallets rockere og 70-tallets punkere.

INFO: Popsenteret – Årets museum
Popsenteret er en del av Schous kulturbryggeri lokalisert i tidligere Schous bryggeri (1800-1981) nederst på Grünerløkka i Oslo. Popsenteret ble i 2013 tildelt den gjeve tittelen Årets museum. Popsenteret i Oslo er et museum og opplevelsessenter for norsk populærmusikk, et sted der folk i alle aldre får vite mer om norsk populærmusikk – fra de første kommersielle norske innspillingene i 1904 og frem til i dag. Senteret består av fire etasjer som er viet norsk populærmusikk i fortid, nåtid og fremtid, med faste og skiftende utstillinger, interaktive opplevelser, samt «gjør-det-selv-stasjoner», som for eksempel et lydstudio der besøkende kan spille inn egne sanger.

For høyoppløste bilder av de «arresterte» artistene, intervjuer med artistene eller kunstnerisk leder på Popsenteret, Paal Ritter Schjerven, kontakt Kulturmeglerne v/ Monica Larsson, epost monica.larsson@kulturmeglerne.no eller mobil; 9702 2420.