19.01.17: Den 27. januar har Akershus Teater norgespremiere på monologen En jente er en halvferdig ting – en fryktløs og rå fortelling om en jentes oppvekst preget av skjøre familieforhold, religion, destruktiv intimitet og kjærlighet. I hovedrollen – alene på scenen – står Inga Ibsdotter Lilleaas. 

En jente er en halvferdig ting er en voldsom historie å fortelle. Den er brutal og nådeløs, men samtidig full av søskenkjærlighet, og det er jo noe av det vakreste som finnes, forteller skuespiller Inga Ibsdotter Lilleaas.

Prisbelønt

Monologen En jente er en halvferdig ting er basert på den prisbelønte romanen A Girl is a Half-formed Thing (2013) av Eimear McBride, og er dramatisert av Annie Rice. Etter stor internasjonal suksess, sist på Young Vic i London, er Akershus Teater først i Norge til å presentere denne unike historien med Inga Ibsdotter Lilleaas (Kvinner i for store herreskjorter, Birkebeinerne og Unge lovende) i hovedrollen, og med en av landets mest erfarne instruktører, Trond Lie, som regissør:

En jente er en halvferdig ting er en av de sterkeste teatertekstene jeg har lest det siste tiåret. Fortellingen er et grusomt, hjerterått vitnesbyrd som jeg synes det er viktig å formidle videre – Trond Lie, regissør.

Dagsaktuelt

En jente er en halvferdig ting er en skildring av en jentes oppvekst og forsøk på å finne fotfeste – gjennom en strengt religiøs oppvekst, en kjærlighetsløs og uberegnelig mor og sin egen ensomhet. Hennes viktigste tilhørighet i livet er den to år eldre, kreftsyke broren hun etablerer sterke bånd med allerede mens hun befinner seg i mors liv. I den mørke, innfløkte reisen gjennom et komplekst og mørkt liv, finnes også bittersøt overlevelseshumor og øyeåpnende gjenkjennelsesfaktor i den – dessverre – dagsaktuelle tematikken.

– Det er så viktig å huske på at vi som regel er mer enn det åpenbare, at vi er mer enn kategoriene “flink pike” eller “problembarn”, for eksempel. Hadde noen sett litt nærmere på jenta i dette stykket, så hadde kanskje historien blitt en helt annen – Inga Ibsdotter Lilleaas, skuespiller.

McBrides originale utgave har blitt hyllet for sin nyskapende og utfordrende måte å sette ord på en blasfemisk, ubehagelig psykisk og moralsk kollaps – fortalt av hovedpersonen selv.

Ut på turné

Den norske scenepremieren skjer på Lillestrøm Kultursenter den 27. januar 2017, og spilles i Oslo (29. januar og 11. februar), Ullensaker (3. februar), Bergen (8. og 9. februar), Asker (10. februar), Tønsberg (15. februar), Bærum (16. februar) og Drammen (23. februar). Turnéplanen er forøvrig under utvikling og skal ut til flere deler av landet senere i år.

For mer informasjon: http://www.akershusteater.no/event/en-jente/.

Vedlagte bilder er fotografert av Per Heimly.

Medvirkende:

  • Skuespiller: Inga Ibsdotter Lilleaas
  • Regi: Trond Lie
  • Forfatter: Eimear McBride
  • Dramatisert av: Annie Ryan
  • Oversatt av: Caterina Cattaneo
  • Foto: Per Heimly
  • Grafisk oppsett: Itera Gazette
  • Produsert av: Akershus Teater
  • Produsent: Sandra Sandbye
  • Scenografi: Mari Watn