14.02.2017: De trosset familiestolthet, apartheid og det britiske imperiet. 70 år etter at britiske Ruth Williams og botswanske Seretse Khama møttes for første gang, kommer filmen om deres kjærlighetskamp, A United Kingdom, til Norge.

Kinopremiere 7. april
Trailer/bilder kan lastes ned her:
https://media.filmweb.no

– De forelsket seg, giftet seg, og ble møtt av enorm rasisme, sosial ekskludering og politisk drakamp. Spesielt Ruth var ikke bygd for dette, men likevel holdt hun ut, fordi hun elsket denne mannen, sier Rosamund Pike i et intervju til The IndieWire.

Rosamund Pike (kjent blant annet som Bond-piken Miranda Frost i Die Another Day og Amy Dunne i Gone Girl), spiller rollen som Ruth Williams i A United Kingdom. Seretse Khama spilles av David Oyelowo (kanskje best kjent som Martin Luther King Jr. i filmen Selma).

I A United Kingdom følger vi kjærlighetshistorie til den kontorarbeider Ruth Williams og prinsen Seretse Khama fra Bechuanaland (dagens Botswana). De møttes i London i 1947 og giftet seg året etter, men deres kjærlighet ble motarbeidet av familiene deres, den britiske kolonimakten og ikke minst Sør-Afrika som på samme tid innførte apartheid. Gjennom enorm utholdenhet ble deres kjærlighet med på å endre de respektive landene deres, og inspirere verden for alltid. Filmen er basert på en sann historie.

Med i filmen er også bl.a. Laura Carmichael kjent fra blant annet Downton Abbey og Tom Felton, kjent mellom annet fra Harry Potter.

Regissøren har selv kjent på rasismen

A United Kingdom er regissert av den britiske filmskaperen Amma Asante. Til The Guardian forteller hun at hun ble grepet av historien, som ikke bare tok opp rasisme og forbudt kjærlighet, men også diskriminering og foreldede kvinnesyn.

Som barn av ghanesisk foreldre har hun selv kjent på motstand under oppveksten i Streatham, London – et sted hun selv beskriver som ganske rasistisk.

Farens svar til forholdene Asante vokste opp under var alltid «vit at du er elsket». Det samme budskapet, å vite at man er elsket, går igjen i A United Kingdom. Gjennom hele filmen er det kjærligheten mellom Ruth og Seretse som er drivkraften – og som til slutt seirer.

Om Rosamund Pike
Oxford-jenta Rosamund Pike ble kjent som TV-serieskuespiller ved milleniumsskiftet. Hennes første store rolle var noe så stort som Bond-pike i “Die Another Day” (2002). Siden har hun blanet annet vært å se i de historiske filmene “Stolthet og fordom” (2005), “An Education” (2009) og “Jentene fra Dagfenham” (2010).

I 2011 ble Pike igjen aktuell som agent-pike, denne gangen i “Johnny English Reborn”. For rollen som Amy Dunne i David Finchers “Gone Girl” har hun mottatt en Oscar-nominasjon.

 

Om David Oyelowo

David Oyelowo er en klassisk skolert skuespiller som med årene har blitt svært ettertraktet i Hollywood.

TV-debuten kom i 1998 med “Maisie Raine”, og filmdebuten i “Dog Eat Dog” (2001) sammen med Ricky Gervais.

Den første storfilmen Oyelowo spilte i var “The Last King of Scotland” (2006), og siden har vi sett ham i “Rise of the Planet of the Apes” (2011), “Barnepiken” (2011) og “The Paperboy” (2012). Han ble Golden Globe-nominert for rollen som Martin Luther King Jr. i “Selma” (2014).

 

Om filmen

A United Kingdom er basert på den sanne og fantastiske kjærlighetshistorien til afrikanske Seretse Khama og engelske Ruth Williams. Khama var tronarving til landet som nå er Botswana. I 1948 giftet de seg og trosset dermed sine familier, den britiske kolonimakten og ikke minst nabolandet Sør-Afrika som samtidig innførte apartheid.

Britiske styrker styrte over Khama sitt land og på grunn av sitt giftemål blir han forvist for evig tid. Med støtte fra folkeopinionen legger de nygifte ut på en reise for å kjempe seg tilbake – og vinne både kjærligheten og landets uavhengighet.

Seretse og Ruth sin kamp fikk enorm oppmerksomhet i sin tid og ekteparet inspirerte en hel verden.

Filmen har høstet stor applaus fra engelske anmeldere: “Unmissable? (The Times), “A love story for the ages? (Daily Mail), “Irresistible? (The Guardian) og “The most romantic film of the year? (Metro).