Prev Page Next Page

Bølgen – Norges første katastrofefilm

Alarmen går ved skredsenteret i Geirangerfjorden. Raset geologene har fryktet er et faktum og en gigantisk flodbølge er på vei mot Geiranger. Den erfarne geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) befinner seg plutselig midt i sitt livs verste mareritt. Han er splittet fra sin familie og det er 10 minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en livsfarlig kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett treffer land.

Slik introduseres Bølgen som er den første katastrofefilmen som er laget i Skandinavia. Filmen har verdenspremiere og åpner Den norske filmfestivalen i Haugesund søndag 16. august. Kulturmeglerne bistår Nordisk Film Distribusjon med tilretteleggelse for presse under filmfestivalen

OM FILMEN
BØLGEN er en storproduksjon av Hollywoodske dimensjoner. Filmen er basert på det faktum at fjellpartiet Åkneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, en dag vil rase ut og skape en kraftig flodbølge på over 80 metersom vil knuse alt på sin vei før den treffer land i Geiranger. På folkemunne kalles fjellet «Dødsfjellet» – fjellpartiet har nemlig en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse som utvider seg med 10 til 15 centimeter i året. Forskerne er enige om at raset en dag vil komme. De vet bare ikke når.

Det har skjedd før – det vil skje igjen
Den 7. april 1934 raser det enorme fjellmassivet Langhammaren ned i den smale fjorden utenfor den lille bygda Tafjord og skaper en enorm flodbølge. Noen minutter senere treffer bølgen land og katastrofen er et faktum. Menneskene flykter for livet, men alt for mange klarte ikke å komme unna i tide. Bygdene Tafjord, Fjørå og Sylte var knust til pinneved. Denne skjebnesvangre dagen omkom 40 mennesker. Flodbølgen i Tafjord regnes som en av de største naturkatastrofene i Norges historie.

Midt i Geirangerfjorden, ikke langt fra tettstedet Hellesylt og Norges største turistmagnet Geiranger, ligger fjellpartiet Åkneset. Det er et vakkert og utrolig syn for cruiseturister, men blant enkelte blir det kalt Dødsfjellet. Fjellpartiet har en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse. Sprekken som har fått navnet Åknesremna er en tikkende bombe. Det er iverksatt et omfattende apparat for å overvåke bevegelsene i det som er et av de mest rasutsatte områdene i Norge. Åknes/Tafjord-prosjektet har som formål å redde menneskeliv og redusere materielle og samfunnsmessige skader. Området er under kontinuerlig overvåkning, men selv om det kan observeres, kan det ikke sikres. Ingen menneskelige tiltak kan stanse et fjellparti når det først har begynt å bevege på seg. Forskerne og befolkningen må nøye seg med varslingssystemet og håpe at så mange som mulig kommer seg høyt nok opp når skredet går og bølgen kommer. For at skredet kommer, er det ingen som tviler på. Det er kun et spørsmål om tid.

Foran kamera
Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Jonas Oftebro, Edith Haagenrud, Fridtjov Såheim, Laila Goody, Arthur Berning, Herman Bernhoft, Eilie Harboe, Silje Breivik, Håkon Moe.

Bak kamera
Regi: Roar Uthaug
Manus: Jan Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg
Fotograf: John Christian Rosenlund
Produsenter: Martin Sundland og Are Heidenstrøm, Fantefilm
Distribusjon: Nordisk Film Distribusjon AS
Bølgen har norgespremiere 28. august 2015