Prev Page Next Page

Den 12. Mann

Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Filmen har norgespremiere 10.11.2017.

Tolv motstandsmenn  gikk om bord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av nordmenn ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare den tolvte mannen – Jan Baalsrud – klarte å komme seg unna. Filmen Den 12. mann er historien om Jan Baalsrud – og om de som hjalp ham.

FORAN OG BAK KAMERA
Thomas Gullestad
(f. 1980) spiller Jan Baalsrud. Gullestad er best kjent som tidligere DJ i rap-gruppen Klovner i kamp, programleder og TV-personlighet. Sammen med Esben Selvig hadde han programmet Dansken & Fingern som gikk på Viasat 4. I 2013 ledet han tv-programmet Min mann kan, sammen med Helén Vikstvedt og 2015 vant han konkurransen Mitt dansecrew på TV2. Han hadde også en liten rolle som seg selv i den norske actionkomedien Tomme Tønner 1 og 2.

Jonathan Rhys-Meyers (f. 1977, Irland) spiller Kurt Stage, sjef for Gestapo i Tromsø og en uforsonlig, iherdig og overbevist nazist. Rhys-Meyers er i Norge trolig best kjent fra serien The Tudors hvor han spiller Kong Henrik VIII av England samt serien Dracula (2014). Han har også spilt i en rekke internasjonale filmer som Match Point, Mission: Impossible III og The Mortal Instruments: City of Bones. Tittelrollen i CBS’ 4-timers miniserie Elvis (2005) skaffet ham en Emmy-nominasjon, samt en Golden Globe-pris.

Regissør Harald Zwart har sin utdanning fra Filmskolen I Amsterdam og laget sine første filmer i Norge tidlig på 90-tallet. Han debuterte som spillefilmregissør med den svensk-norske co-produksjonen Hamilton i 1998. Zwart er den første norske regissøren som har blitt opptatt i Directors Guild of America og hans film, Karate Kid, var en av de mest-selgende filmen i USA i 2010. Hans andre internasjonale titler inkluderer The Mortal Instruments, Pink Panther Deux, Agent Cody Banks og One Night at McCool’s. Han har også regissert og produsert de norske suksessfilmene Lange Flate Ballær og Lange Flate Ballær II og er en av Norges mest prisbelønte reklameregissører.

Produsenter for filmen er Aage Aaberge, Nordisk Film Production, Espen Horn, Motion Blur og Veslemøy Ruud Zwart, Zwart Arbeid.

Bildet: Thomas Gullestad som Jan Baalsrud, foto: Jarle Nyttingnes