Prev Page Next Page

Drone

Kulturmeglerne bistår Flimmer Film i lanseringen av en av 2015s mest omtalte dokumentar: Drone. Dette er filmen som avslørte CIAs bruk av droner i krig og som stiller spørsmålstegn ved Norges involvering i fremtidens krigføring.

Drone plasserer publikum ansikt til ansikt med ofrene for de amerikanske droneangrepene i Waziristan og med de unge amerikanske dronepilotene som dreper fra den andre siden av verden, gjennom joysticks i USA.

En av filmens hovedpersoner er den tidligere gameren og droneflyveren Brandon Bryant, som ble rekruttert av CIA. Han var med på å drepe over 1600 mennesker, før han varslet om koblingen mellom det militæret og CIA i dronekrig. I filmen kommer det frem at bare i Pakistan alene har ca. 3000 mennesker blitt drept av droner de ti siste årene. Av disse er kun 49 bekreftet å være Al Qaida-topper. Drone er en kontroversiell dokumentar og har skapt debatt i internasjonale medier som BBC, The Guardian og Huffington Post. Filmen er laget av den trønderske regissøren Tonje Hessen Schei.

– Jeg fikk ideen til Drone etter å ha sett hvordan unge gamere rekrutteres til det amerikanske forsvaret for å fly droner, mens de selv sitter trygt foran en skjerm i USA, sier regissør Tonje Hessen Schei.

Drone vant Beste norske dokumentar og Menneskerettighetsprisen Bergen Internasjonale Film Festival i høst. Den vant også Den norske fredsfilmprisen TIFF i begynnelsen av januar. Filmen er i tillegg solgt til mer enn ti land og har blitt vist på både CPH:DOX og IDFA.

Drone kommer på norske kinoer etter etterspørsel og ønske fra publikum.