Prev Page Next Page

Julius sitt liv mellom to permer

Barne-TV-helten og rikskjendisen Julius har fått sin egen biografi. Han så ut til å være strålende fornøyd, da han tidligere denne uken tok den rykende ferske boken om seg selv i nærmere øyesyn.

Etter en tøff start i Dyreparken i Kristiansand, vokste sjimpansen Julius opp hos familiene Glad og Moseid. Gjennom TV-serien på 1980-tallet ble han en snakkis over natten – elsket av liten og stor over hele landet.

I boka «Julius – et apeliv» samles livet til superstjernen mellom to permer. Forfatter Lena Lindahl og illustratør Camilla Kuhn har laget biografien, som er så autorisert som en apebiografi kan bli. Utgiver er Ena forlag.

 

Trives i rampelyset

Forfatter Lena Lindahl tar leserne med fra den vanskelige tiden rett etter at Julius ble født og avvist av mor, via superstjernestatusen og de turbulente tenårene, og frem til den trygge og erfarne lederen han er i dag.

Hvordan er det egentlig å være ape og verdensberømt i Norge? Stort sett veldig bra! Som apekjendis følger både oppmerksomhet og bløtkake, to ting som Julius vet å sette pris på.

I følge forfatter Lena Lindahl, har samarbeidet med Julius stort sett gått knirkefritt.

– Vi har hatt våre disputter underveis, men aldri verre enn at vi har kommet til enighet over et stykke bløtkake eller et par bananer, sier hun.

 

Kongen på haugen

Illustratør Camilla Kuhn kan bekrefte bildet av en engasjert og pragmatisk samarbeidspartner. Siden Julius har hatt stor suksess også som kunstmaler, var Kuhn spent på mottakelsen av illustrasjonene sine.

– Det så ut til å gå rimelig greit. Kanskje han setter pris på kontrasten mellom mine naivistiske tegninger og sin egen sofistikerte personlighet, undrer Kuhn.

Med biografien følger det et aktivitetshefte fullt av apestreker. Her finnes oppgaver og quiz som passer like godt på en regnværsdag, som i skyggen av et tre.

 

Om Lena Lindahl:

Lena Lindahl (f. 1971) er journalist og bosatt i Oslo. Hun debuterte som barnebokforfatter i 2012 med faktaboka Verdens første ballongferd. For den ble hun nominert til Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomsbøker. Året etter kom bildeboka Musefangeren i Downing Street.

Lindahl har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo.

 

Om Camilla Kuhn:

Camilla Kuhn (f. 1975) er illustratør og forfatter. Hun debuterte i 2007 med Hvordan Greger Grinebiter havnet i bitter duell og alt nesten ble helt rosa, og har siden skrevet og illustrert en rekke bilde- og lettlestbøker.

Kuhn er utdannet fra Central Saint Martins College of Art and Design i London. Hun bor i Nittedal og jobber i Oslo.