Prev Page Next Page

Geirr Lystrup – dikt&slikt

Den 26.januar åpner Geirr Lystrup "bibliotek-året" sitt med sin 28. studioplate dikt&slikt. Platen er produsert av gitaristen Frode Berntzen på Hamar og suppleres av en omfattende turnè til landets biblioteker.

Å – se de henda når a stempler poesi som jeg skal låne

Å – hør den stemmen når a smiler

¬ trodde du var typen for krim!

Tittellåta dikt&slikt skildrer en historie om lange blikk som veksles mellom bibliotekreolene  og ender i et romantisk øyeblikk ved utlånsdisken.
Låta er skrevet etter beste Lystrup-formel. Den er poengtert og lett å kjenne seg igjen i for alle som har vært avstandsforelsket. Selv kaller Lystrup låten og hele plata en hyllest til Folkebiblioteket som kulturelt kraftsenter og viktig folkelig møteplass.

-Vi må slå ring om biblioteket, sier Lystrup, og sørge for at det får økonomisk mulighet til å utvikle seg videre.

50 år som visesanger

Geirr Lystrup har vært aktiv som visesanger siden slutten av 1960-årene, og han har også markert seg som klassisk gitarist, forfatter, fornyer av tekster til norske kor og kormiljøer, og skaper av barneforestillinger på plate, scene og teater.

I tillegg til sin rikholdige plateproduksjon, har Geirr Lystrup gitt ut flere visebøker og barnebøker. Høsten 2015 kom bildeboken Bestefar og elefanten illustrert av Malgorzata Piotrowska. Og nå er barnebokdebuten Maurits og den store Barnålkrigen kommet i nytt opplag.

Turnerer på landets biblioteker

2016 blir bibliotek-året for Geirr Lystrup. Han har med seg sangene fra den nye plata, og det blir nok også gjenhør med eldre kjenninger som Honninghumla, Sommar i september og Egg&champagne . Turneen blir en oppfølger av de populære Kaffe og kringle-konsertene.

Fakta om Geirr Lystrup

  • Geirr Lystrup vokste opp som prestesønn i Vinje, Telemark. Han har vært aktiv som visesanger siden 1968 og er kjent for sine nære, varme, humoristiske og ofte samfunnssatiriske tekster. Han debuterte i 1972 med albumet Ti på taket og Måltrostblues og fulgte opp med Ut av din draum (1976), Grendevisur og danselåt (1977) og I menneskenes land (1979), sistnevnte inspirert av ett års opphold på Grønland. Etterhvert har det blitt ikke mindre enn 28 solo-album.
  • Lystrup har skrevet tekst til fem album med Per Oddvar Hildres Det norske kammerkor. Han har i flere år turnert med sitt eget band Godtfolk, det russiske folkemusikkensemblet Moskva Balalaika Quartet og med det nordiske folkemusikkensemblet Kvedar.
  • I tillegg til sin rikholdige plateproduksjon, har Geirr Lystrup skrevet flere teaterstykker, de fleste av disse for barn, og deltatt på CD-successen Våre beste barnesanger 1 og 2. Hans teaterstykke Brakar og Joanna var Riksteatrets familieforestilling til 50-årsjubileet i 1999.
  • For sitt mangeårige virke har den produktive hedmarkingen mottatt en rekke priser, deriblant Prøysen-prisen i 1987 og fem Spellemannpriser i klassene vise-, barne- og åpen klasse. I 2010 mottok han også Hedmark fylkeskommunes kulturpris.