Prev Page Next Page

Kongeblod

18. august 1502 ble godseier og høvedsmann Knut Alvsson drept i et bakholdsangrep på Akershus Festning. Teaterstykket Kongeblod handler om dette dramaet, og 18. august 2012 ble det urframført under Akershusfestlighetene på Akershus Festning. Kulturmeglerne var tidlig inne og hadde ansvaret for pressehåndtering og markedsføring av teateroppsetningen og åpningen av Akershusfestlighetene.

Historien i Kongeblod dreier seg om drapet på Alvsson i 1502. Alvsson ledet det eneste norske opprøret mot danskeunionen, og ble myrdet i bakhold, dømt for landssvik og kastet i et av slottets tårn til skrekk og advarsel. Etter drapet gikk Mette, Alvssons kone og rådgiver, rundt i 11 år og skrek – helt til ektemannens lik ble lagt i vigslet jord.

Kongeblod er et stykke preget av dramatikk, med riddere i rustning, hester, flotte kostymer og et stort antall kjente skuespillere og statister. Nicolai Cleve Broch spilte hovedrollen som Knut Alvsson og Anna Bache-Wiig spilte kona Mette. Oppsetningen var skrevet av Terje Nordby, kjent fra Mytekalenderen.