Prev Page Next Page

Kongens nei – Tre døgn i april

Kongens nei - tre døgn i april er den første filmen som forteller om hvordan kong Haakon stod opp mot den tyske overmakten de skjebnesvangre dagene i april 1940, da krigen kom til Norge. Kulturmeglerne bistår Nordisk Film og Paradox med kommunikasjonsstrategi og pressehåndtering

Kongens Nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Skuespillerne
Kong Haakon og kronprins Olav spilles av Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen. Kronprinsesse Märtha spilles av Tuva Novotny.

Danske Jesper Christensen har spilt i over 100 filmer og vunnet en rekke priser for sine roller både på teater, film og tv siden han debuterte på Studenterscenen i København i 1968. Han har vært skurken Mr White i James Bond filmene Casino Royale og Quantum of Solace og har nylig avsluttet innspillingen av sin tredje James Bond film Spectre. I vinter har han vært å se som den hippi-bestefaren Thomas Konrad i Arvingane på NRK1.

Anders Baasmo Christiansen er en av Norges mest brukte og prisede skuespillere og har medvirket i filmer som Buddy, Arn, Nord, Vegas, Kon-Tiki og Reisen til Julestjernen, Kraftidioten, Børning, Kaptein Sabeltann og Staying Alive og i en rekke TV-serier, deriblant Dag og Koselig med peis. Anders er den første som har vunnet alle de fire store skuespillerprisene i Norge; Heddaprisen (Hamlet), Amandaprisen (Buddy), Kanonprisen (Nord) og Gullruten som han har fått hele tre ganger (Dag og En udødelig mann).

Tuva Novotny har spilt mot Julia Roberts i Eat Pray Love og er kjent fra flere store filmer og tv-serier, både norske, svenske og danske, som blant annet Dag, Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama, Fuck Up og Jalla! Jalla!

Regi, manus og produksjon
Kongens Nei – Tre døgn i april regisseres av Erik Poppe (Tusen ganger god natt, deUsynlige, Hawaii Oslo, Schpaa). Erik er en av Norges mest rutinerte og prisede filmregissører. Han er opprinnelig fotograf og har høstet stor anerkjennelse for sine spillefilmer både blant publikum og kritikere, nasjonalt og internasjonalt. Han er tildelt en rekke internasjonale filmpriser og vant Amanda for beste film med Hawaii, Oslo og Tusen ganger god natt (Juliette Binoche og Nikolaj Coster-Waldau). deUsynlige ble kåret til årets beste norske film av kinosjefene i 2008 og fikk som første film i historien både publikumsprisen og prisen for beste film under Filmfestivalen i The Hamptons samme høst.

Manuset er ved Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg, John Christian Rosenlund har foto, filmen produseres av Stein Kvae og Finn Gjerdrum i Paradox og distribueres av Nordisk Film Distribusjon

Kongens nei – Tre døgn i april får premiere 21. september 2016.