Prev Page Next Page

Peer Gynt på Gålå

Far og sønn Oftebro i rollen som Peer Gynt ved Gålåvatnet i 2017

Søndag 14. august 2016 spiltes årets siste forestilling av Peer Gynt på Gålå, og allerede allerede samme ettermiddag kunne det avsløres at neste års oppsetning blir regissert av Sigrid Strøm Reibo, og at Nils Ole og Jakob Oftebro for første gang blir presentert på teaterscenen sammen – og begge i rollen som Peer Gynt.

-Jeg gleder meg til å komme tilbake til teaterscenen etter nærmere fire år med film og TV, og ikke minst blir det gøy å dele scenen med pappa, sier Jakob Oftebro.

Far Nils Ole uttaler at han har hatt lyst til å spille med Jakob siden han gikk ut fra Teaterhøgskolen for snart ti år siden.

-Det er en enorm glede å gjøre dette sammen med Jakob, og en spesiell glede at det er i akkurat dette stykket, på Gålå, sier Nils Ole Oftebro.

-Vi er svært glade for å ha fått far og sønn Oftebro med i oppsetningen, og at de sammen skal utforske og fordype seg i Peer-rollen. Sigrid Strøm Reibo er en anerkjent regissør, og dette gjør at Norges beste skuespillere gjerne vil jobbe med henne. Noe av det unike, som også lokker, er at dette skjer på det som er Peer Gynts «hjemmebane» i Gudbrandsdalen, der Ibsen hentet inspirasjon til teksten, og der stedene som nevnes i teksten ligger, sier Iren Reppen, kunstnerisk leder for Peer Gynt AS.

Nære forhold til Peer Gynt

Både far og sønn Oftebro har nært forhold til rollen som Peer. Jakob spilte den i en versjon av Knut Nærum, tilpasset barn, da han gikk på Teaterhøgskolen.

-Det er ikke alle som får brynet seg på en rolle som Peer Gynt. Det er jo på mange måter den kuleste mannerollen vi har i Norge, og med en aktualitet også i dag. Det er en utrolig spennende reise som Peer drar på. En reise hvor han finner ut at han kanskje bare skulle blitt der hvor han var, og at han hadde alt han trengte hjemme, sier Jakob Oftebro.

I tillegg til å ha spilt Peer i utdrag fra teksten, har Nils Ole også gestaltet Gynt-rollen på Nationaltheatret på midten av 1980-tallet.

-Jeg gleder meg enormt til å spille den igjen, og tenker at ved siden av et par tekster av Shakespeare, så er Peer Gynt den beste dramatiske teksten som er skrevet i verden. Det er en ære for en hvilken som helst skuespiller å få spille den rollen, sier Nils Ole Oftebro.

Første kvinnelige regissør

Ikke bare er det nye skuespillere som presenteres i 2017-versjonen av Peer Gynt ved Gålåvatnet, men oppsetningen får også et helt nytt kunstnerisk team. Dette inkluderer scenografi, kostymer og koreografi, så vel som ny regissør. Sistnevnte er prisbelønte Sigrid Strøm Reibo, som blir første kvinnelige regissør på Gålå.

-Jeg ser på Peer Gynt som et menneske av i dag, og tenker at vår tid er befolket av Peer-er. Dette ser jeg frem til å utforske nærmere i neste års oppsetning, forteller regissør Sigrid Strøm Reibo.

I 2014 hadde den flere ganger Heddapris-nominerte Strøm Reibo regien på en nyskrevet operaversjon av Peer Gynt på Den norske opera & Ballett. Til forskjell fra den nyskrevede versjonen i Operaen, får Sigrid nå jobbe med Ibsens originaltekst. Med oppsetning vil hun fortsatt analysere Peer i vår tid, og mener Henrik Ibsen traff godt da han skrev Peer Gynt for snart 150 år siden.

-Teksten ble skrevet i en brytingstid, da folk flyttet fra landet til byen og ga opp odelen. Den opportunistiske Peer, som griper alle sjanser, er rastløs og hele tiden i bevegelse, var representant for ny mennesketype. I dag er vi alle i bevegelse, uten den samme lojaliteten og forpliktelsen som tidligere, utdyper Strøm Reibo.

Fortsatt med naturen som unik ramme

-Vi har som uttalt mål at vi jevnlig skal lage nye oppsetninger med ulike tolkninger av Peer Gynt på Gålå. Samtidig er vi veldig bevisst på at vår utendørsoppsetning i Gudbrandsdalen har en helt unik ramme for forestillingen, som publikum ikke kan oppleve noe annet sted, sier kunstnerisk leder Reppen.

Hun understreker at nettopp naturen og omgivelsene på Gålå sikrer en autentisk og nær oppsetning.

-Vi skal fortsette å levere en unik versjon av Peer Gynt, som holder høy kvalitet og utspiller seg midt i den spektakulære fjellheimen i Gudbrandsdalen. Forestillingen vil fortsatt være tro mot Ibsens tekst og fokusere på Peer Gynt sitt livsløp, sier Reppen.

Mesterverket fyller 150 år

Peer Gynt blir regnet som et mesterverk i verdenslitteraturen, og i 2017 er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev den berømte teksten.

-Helt siden Peer Gynt ble skrevet i 1867 har teksten berørt og utfordret lesere og publikum. Dramaet rører ved de eksistensielle spørsmålene i livet og utfordrer til refleksjon og ettertanke, sier Iren Reppen, og utdyper: -Teksten er enormt rik og åpner opp for uendelige fortolkningsmuligheter. Med dette utgangspunktet er det naturlig at tolkningen og dermed forestillingen endres fra tid til annen.

Fra 1989 til og med 2013 var forestillingen i regi av Svein Sturla Hungnes, som også spilte hovedrollen som Peer Gynt fra 1995 til 2007. I perioden fra 2014-2016 har Erik Ulfsby hatt regi for forestillingen, med Mads Ousdal i tittelrollen som Peer.

-Med ulike fortolkninger og oppsetninger av Peer Gynt på Gålå ønsker vi at publikum skal komme nærmere og nærmere stoffet og kjernen i Ibsens tekst. Vårt mål er å levere en opplevelse som er både mektig og nær. Vi ønsker å ta vår kulturarv og vårt nasjonalepos på alvor, og mener det er på Gålå de beste scenekunstnerne bør tolke Peer Gynt, avslutter Reppen.

 

Om Peer Gynt på Gålå

  • Satt opp første gang ved Gålåvatnet i 1989
  • Forestillingen settes opp med profesjonelle skuespillere i samspill med over 80 frivillige aktører
  • I 2014 ble Iren Reppen ansatt som kunstnerisk leder Peer Gynt AS, som arrangerer det årlige Peer Gynt-stemnet
  • Siden 1989 har nærmere 320 000 publikummere opplevd Peer Gynt på Gålå og øvrige arrangementer under Peer Gynt-stemnet
  • 2017-vesjonen av forestillingen får premiere 4. august

 

Peer Gynt på Gålå 2017:

  • Med Nils Ole og Jakob Oftebro i rollen som Peer Gynt.
  • Øvrig rolleliste offentliggjøres på et senere tidspunkt.
  • Regi: Sigrid Strøm Reibo

Nils Ole Oftebro

Nils Ole Oftebro er blant Norges mest anerkjente og profilerte skuespillere, og har spilt flere store roller på scene og i film enn de fleste i sin generasjon.

På gymnaset spilte han Peer Gynt, og læreren oppfordret ham til å søke teaterskolen. Han kom inn på både Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens teaterskole. Teateret vant, men Oftebro har siden tegnet for bl.a. Morgenbladet og Aftenposten, og var fast portrettegner for Farmand 1986–90 og kunstkritiker i VG 1992–96.

Med langt over 100 roller i teater, film og TV, er han en av våre mest anerkjente og populære skuespillere. På TV så vi ham sist i TV-seriene Mammon og Det tredje øyet. Han har også spilt kongen i Spelet om heilag Olav på Stiklestad i flere perioder.

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro er tidenes nest yngste som har kommet inn på Statens teaterhøgskole, da han kom inn på den prestisjetunge skolen som 18-åring. Jakob Oftebro jobbet deretter på Rogaland teater, før han studerte videre ved Statens Teaterskole i København.

På film kjenner vi han fra roller i Max Manus, Kon-Tiki, den mannlige hovedrollen i filmatiseringen av Hamsuns Victoria, og den danske storfilmen 1864. I fjor spilte han både i danske Skammerens datter og Guldkysten, der han måtte ta av nærmere 20 kilo for rollen. I år har han allerede rukket å gjøre seg bemerket i storfilmen Birkebeinerne og den danske filmen Tordenskiold og Kold med manus av Erlend Loe.

På TV har vi sett han som Jonas Wergeland i Erobreren, samt Lilyhammer, Broen og Unge lovende.

Sigrid Strøm Reibo

Sigrid Strøm Reibo er utdannet regissør fra Litauen, Danmark og Moskva. I 2009 hadde hun regi på forestillingen The Cat That Walked By Himself, som av kritikere ble omtalt som årets beste familieforestilling i Moskva. I 2014 hadde hun regi på urfremførelsen av Peer Gynt som opera på Den Norske Opera & Ballett. I februar 2016 hadde hun regien på åpningsseremonien av Ungdoms-OL på Lillehammer.

Hun var nominert til Heddaprisen 2010 i kategorien for beste regi for Vente på Godot på Hålogaland Teater og vant Heddaprisen 2012 i kategorien for beste regi for Misantropen på Rogaland Teater og Black Rider på Hålogaland Teater. Hun har også vært nominert til Kritikerprisen to ganger; i 2012 for Misantropen, og i 2013 for Når Enden Er God Er Allting Godt, begge ved Rogaland Teater.

Strøm Reibo er husregissør på Nationaltheatret, hvor hun blant annet hadde regien på kritikerroste Dido + Aeneas på Torshovteatret i 2015.


Foto: Bård Gundersen / Peer Gynt AS

Neste års oppsetning av Peer Gynt ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen blir regissert av Sigrid Strøm Reibo, og at Nils Ole og Jakob Oftebro for første gang blir presentert på teaterscenen sammen – og begge i rollen som Peer Gynt.