Prev Page Next Page

Star Trek 50 år

WYSIWYG default value

8.september er det 50 år siden den aller første Star Trek-episoden ble sendt på TV-kanalen NBC i USA. – En saga som har gitt store overskrifter, nytekning og mange eventyr i ”Where No Man Has Gone Has Gone Before”. 

Lite viste George Roddenberry da han satt på gutterommet i Texas og drømte om et eventyr som utspilte seg i rommet, om at dette skulle bli et av verdens mest kjente varemerker, og som ville bli sendt i hele 191 land.

Star Trek har i all sin tid vært nytenkende, og var tidlig ute med ”gadgets” som er en viktig del av vårt daglige liv i dag. Smarttelefoner, pads, USB- minnepinner, GPS med mer kunne vi se tidlige versjoner av lenge før det eksisterte på markedet. Det aller første kysset mellom en sort og hvit på amerikansk fjernsyn var også Star Trek.

-Mange kjenner sikkert til at Star Trek har inspirert en mengde tekniske nyvinninger siden den første episoden ble vist på amerikansk TV. Mobiltelefon, gummimasker, nettbrett, blått øl, lista er lang. Mange fremtredende vitenskapsfolk er Star Trek– tilhengere, forteller Ole-Tom Ingebrigtsen, leder i Trekkers Norge, og legger til:

– Noe av det fineste ved å være Star Trek– tilhenger er at det råder en grunnleggende toleranse blant tilhengerne. Liten, stor, rar eller kul, det spiller ingen rolle. Her er alle bare trekkies – eller var det trekkers… Vel, det spiller vel heller ingen rolle. Star Trekfeirer 50 år og er en høyst oppegående jubilant. Kinofilm nummer 13 snurrer på lerretene nå og TV-serie nummer seks er planlagt å starte rett over nyttår. I anledning jubileet ønsker vi alle en fantastisk fremtid fylt med glede og kjærlighet for hverandre, avslutter han.

Nordmann med 

Mannskapet på USS Enterprise har blitt ikoner, med Captain Kirk i spissen, hans første offiser Mr. Spock og Dr. McCoy. Star Trek har også gjestet en rekke kjente gjesteskuespillere som Whoppi Goldberg, Iggy Pop, Stephen Hawking, Christian Slater, Kirsten Dunst og norske Mona Grudt. Grudt spilte Ensign Graham i den fjerde sesongen av Star Trek: The Next Generation i 1991:

– For en opplevelse det var å få en rolle i Star Trek! Det var stor stas å få styre The Enterprise sammen med karakteren «Data», forteller hun. – Jeg husker godt at mange av skuespillerne brukte lang tid for å få på seg kostymer og masker. Jeg ble tatt godt vare på, og noen av skuespillerne tok seg av meg og viste meg rundt på settet. «Data» spesielt var utrolig morsom og han pratet tull med meg hele dagen. Ikke minst var det fantastisk å få være en del av en så kjent kultserie, og jeg får fremdeles fanpost av Star Trektilhengere, avslutter Mona Grudt.

Historien om Star Trek 
8. September i 1966 ble den aller første Star Trek– episoden sendt. Det var TV-produsenten Lucille Ball som lot seg engasjere av Roddenberrys pitch om en ”space western”. Hun presenterte ideen til NBC, som etter noen runder bestilte en full sesong. Dessverre var seertallene til serien dårlig, og det ble ikke mer enn tre sesonger. I løpet av denne perioden kjøpte Paramount Pictures opp produksjonsselskapet til Lucille Ball, hvor Star Trek var en del av porteføljen. De viste lenge ikke hva de skulle gjøre med Star Trek, før en av de ansatte foreslo å selge den som en lisens til lokale TV- stasjoner i USA. Plutselig hadde de solgt 150 lisenser i USA, og etterhvert solgt den til 60 land.

Store deler av verden viste nå Star Trek, media begynte å skrive om den, og folk begynte å snakke og diskutere innholdet. I 1972 arrangerte fans den første Star Trek-konferansen i New York. I 1973 kom det en serie av Star Trek som var animert, og i 1977 kom den første spillefilmen, som ble en stor suksess. Siden den gang har nye spillefilmer og tv- serier levd parallelle liv.

Filmer og TV-serier
Per i dag finnes det tolv ulike filmer og seks TV-serier. I sommer kom den nye kinofilmen Star Trek Beyond(19. august), og i begynnelsen av 2017 kommer det, for første gang på 12 år, en ny TV-serie.

Kulturmeglerne jobber for Fox- Paramount Home Entertainment, og lanserer deres titler i Norge.