fbpx

# # #

Tredoblet besøket som kinosjef – nå deler han «oppskriften»

3 januar 2022 av

Foto: Nordseth Kommunikasjon

Regissørbesøk, innledninger og varme publikumsmøter sto i sentrum da Ås kinoteater tredoblet besøket på fem år. Med støtte fra NFI og et lite lag av eksperter, lanserer vår egen Martin Øsmundset nå en kursserie med mål om å styrke kinoopplevelsen og publikumsoppslutningen over hele landet.

Tidligere kinosjef Martin Øsmundset og Kulturmeglerne ble i sommer tildelt støtte av Norsk filminstitutt (NFI) for å utvikle en digital kursserie om meningsfylte kinoopplevelser. Nå åpnes det for påmeldinger til kursene, som går over fire økter på halvannen time. De skal arrangeres i mars og april 2022 og er åpne for hele bransjen, det være seg kinoer, filmklubber, cinemateker eller andre filmformidlere.

– Jeg ble kjempeglad for tildelingen fra NFI, for det gjorde at jeg kan gjøre alvor av en kursserie-idé som jeg brenner veldig for, og som jeg håper store deler av bransjen kan ha nytte av – ikke minst de små og mellomstore aktørene, forteller Martin Øsmundset.

Kursene skal ifølge Øsmundset forsøke å svare på flere av utfordringene kinobransjen har i dag:

–Den fremste av dem er at vi ikke lenger kan tillate oss å tro at publikum kommer fordi vi spiller av en film. Den tida er over. Vi må dyrke opplevelsen, vi må dyrke formidlingen og vi må dyrke absolutt alt som gjør kinoopplevelsen mer meningsfylt for publikum.

– Gjør vi det, vil vi også øke interessen for filmperler som ikke nødvendigvis dreier seg om krig, kongelige eller kappekledde. Vi snakker ofte om «kvalitetsfilm» og «filmperler» som om det er noe idealistisk vi holder på med på si, men det skillet tilhører en litt utdatert tankegang, for det er fullt mulig å gjøre god butikk av dem også!

Publikumsbygging med enkle grep

Kursserien har tittelen «Hvordan skape meningsfylte opplevelser for publikum på kino – og hvorfor det lønner seg». Øsmundset, som var kinosjef på Ås i nærmere seks år, forklarer tittelen slik:

– Det viktigste jeg erfarte på Ås var hvor innbringende det kan være å satse på meningsfylte kinoopplevelser. For meg var det forbløffende å se at noen helt enkle, små grep kan være så publikumsbyggende. Det har også vært en ledetråd for meg, at kursserien skal inneholde tips og triks som kan gjennomføres enkelt og effektivt og uten massive budsjetter.

Ideen til kursserien er utviklet i samråd med Kulturmegler-kollega Ivar Halstvedt og Film & Kino.

«HVORDAN SKAPE MENINGSFYLTE OPPLEVELSER FOR PUBLIKUM PÅ KINO – OG HVORFOR DET LØNNER SEG» Tirsdag 15. mars, kl. 10.00-11.30: «Filmvalget, innledningen og konseptet: Verktøy for å vise lidenskap!»
Tirsdag 29. mars, kl. 10.00-11.30: «Arrangementet: Hvordan kan visningen bli en begivenhet og et minne?»
Tirsdag 5. april, kl. 10.00-11.30: «Presse og sosiale medier: Fortell kinoens positive historier!»
Tirsdag 19. april, kl. 10.00-11.30: «Gjestene: Hvert møte teller!»

Kursavgiften er 1000 kr, og påmelding gjøres ved å sende e-post til martin.osmundset@kulturmeglerne.no.
PÅMELDINGSFRIST ER 1. MARS 2022.
Kurset er åpent for alle, det være seg kinoer, filmklubber, cinemateker eller andre filmformidlere.

Kan utløse enorm vekst

Øsmundset er opptatt av at filmformidling i dag inneholder mye mer enn hva vi vanligvis forbinder med det.

– Det kan være så mye mer enn en innledning! I dag starter jo arbeidet lenge før publikum sitter i kinosalen. Vi driver en form for formidling på nettsidene, i sosiale medier, i nyhetsbrev på e-post, i samarbeid med lag og foreninger og viktigst: I prat med publikum. Kursserien tar for seg alle tenkelige måter vi skaper meningsfylte kinoopplevelser på. Den blir ikke basert på bare mine egne tips og triks, men triks-innhenting fra flere forskjellige formidlere som jobber på inspirerende vis i dag.

– Tidligere i år kom det en rapport som slo fast at tiden for lazy exhibition er forbi. Nå, mer enn noen gang før, måvi søke å gjøre mer enn avspilling av film. De kinoene som etterstreber det, og som gjør det ved å satse på formidling og gode publikumsmøter, kan utløse enorm vekst når vi løfter blikket forbi pandemien – og det må vi.

Kursing «mellom slaga»

Kursserien skal være på fire økter på 60 til 90 minutter, og alle øktene er digitale.

– Tanken med det digitale er å gjøre kursserien så lavterskel som overhodet mulig. Mange kinosjefer har ikke alltid tid eller midler til å reise langt og ha hotellnetter på festival eller konferanser, så dette skal være kurs de kan ta nærmest «mellom slaga» på jobb, i fire kurs på 60-90 minutter. Ikke krever det så mye av budsjettene heller – støtten fra NFI betyr at vi kan holde kursavgiften så lav at den bør være overkommelig for de fleste, og den store fordelen her er at dette ikke blir avlyst uansett smittetrykk.

Styreleder Erlend Serigstad i Norske kinosjefers forbund hilser initiativet velkommen:

– Vi er positive til alle tiltak som kan være med på å heve kompetansen til våre medlemmer. En digital kursserie kan bli et fint tilskudd til de etablerte fysiske møteplassene vi har i bransjen vår, sier Serigstad.

Ekspertise på unge kinogjengere

Flere utvalgte «spesialkonsulenter» er påkoblet arbeidet med kursutviklingen. de mest sentrale er påtroppende daglig leder i Norsk filmdistribusjon Linn Barholt, researchansvarlig i Capa Julie Broholm Nielsen og kinosjef Kristine Tingvik Aas:

Grunnen til at jeg har koblet på de tre er at Linn og Julie sitter på dyptgående innsikter om barn og unges kinovaner, mens Kristine har rykende fersk erfaring fra mer direkte kontakt med de unge gjennom sitt fremragende arbeid med barnefilmklubben Voksenfri, som nylig ble tildelt prisen for Årets Barnefilmklubb.

Linn Barholt, Julie Broholm Nielsen og Kristine Tingvik

For mer informasjon og påmelding:
Kulturmeglerne v/ Martin Øsmundset
martin.osmundset@kulturmeglerne.no
Mob: 916 34 057