fbpx
To mennesker som snakker sammen

# # #

Ikke alle MÅ på Dagsrevyen

6 desember 2019 av

Men alle kan vinne publikums oppmerksomhet!

For deg er ditt prosjekt det viktigste som skjer i verden akkurat nå. Du ofrer tårer, svette og søvn for å få alt på plass før filmpremieren, utstillingsåpningen eller festivalstart. Og når den store dagen kommer, så skjønner du ikke hvorfor mediene og publikum ikke gir prosjektet ditt oppmerksomhet.  

Dessverre er det slik at ikke alt er like interessant for alle, og i tillegg blir det er færre og færre kulturjournalister og hardere kamp om spalteplassen. Selv om du kanskje tenker at ditt prosjekt bør være noe for Dagsrevyen, så kommer ikke alle viktige prosjekter gjennom nåløyet. Kanskje kan det være lurt å ta en annen vei eller prøve en annen kanal enn du først tenkte. Kanskje er det slik at ditt viktigste publikum ikke ser på Dagsrevyen.

Ta en realitysjekk

Et bilde tatt fra Dagsrevyen ifm lanseringen av Askeladden.
Skjermdump fra Dagsrevyen

Vi opplever stadig at kundene våre har et ønske om å treffe «alle», men det er sjeldent lurt å skyte spurv med kanon. Det er som regel dyrt og lite effektivt. Enda bedre enn å treffe «alle», er det å treffe de som faktisk ønsker å delta på arrangementet ditt, se filmen din, lytte til musikken din eller kjøpe produktet ditt. Det er ofte viktig med en god vinkling eller annonse på riktig plattform for å nå ut til de som er viktige for ditt prosjekt, men du må starte med å definere hvem disse faktisk er.

Målgrupper

Målgruppen er de man ønsker å nå med et budskap. Målgrupper kan velges ut etter demografiske kriterier som bosted, alder og kjønn. Vi kan også definere den etter psykografiske kriterier som holdninger, interesser, personlighet og livstil. Aller helst prøver vi å finne en kombinasjon av disse.

Noen ganger har man en bestemt primærmålgruppe og flere sekundærmålgrupper, og andre ganger vet man akkurat hvilken type person man ønsker å treffe med budskapet. Det lønner seg uansett alltid å være veldig spesifikk i valg av publikum.

Avisartikkel fra Aftenposten Junior om Månelyst i Flåklypa
Avisartikkel fra Aftenposten Junior om Månelyst i Flåklypa

Studér målgruppen

Målgruppen avgjør ikke bare hvor man kommuniserer, men også hvordan man burde kommunisere.  Når vi jobber med våre prosjekter studerer vi målgruppen, og forsøker å forstå deres adferd. Deretter tilpasser vi initiativene til de ulike gruppene.

Da vi for noen år siden jobbet med Nobels Fredssenter i forbindelse med en ny utstilling, prøvde vi å nå en målgruppe som ikke var det tradisjonelle museumspublikummet. Selve utstillingen, Generation Wealth, viste bilder av penger, berømthet, skjønnhet og seksuell kapital. Vi måtte nå unge tenåringsjenter gjennom de kanaler og plattformer de forholder seg til.

Sammen med kunden utarbeider vi en kommunikasjonsstrategi som tydelig definerer hvem vi ønsker å treffe. Når man vet at man f.eks. ønsker å treffe tyske, single menn på 35 år som liker fotball er det lettere å vite hvilke kanaler man burde bruke for å nå publikummet sitt. Da blir det neste spørsmålet Hvor treffer jeg publikummet mitt? Da er det ikke sikkert at svaret er Dagsrevyen.

Jungeltrommeeffekten

Ingen har budsjetter til å nå hele målgruppen alene, men ved å treffe riktig målgruppe er sjansen mye større for å få i gang den svært effektive varepraten. Da får du en haug med ambassadører som snakker godt om og for deg. Alle er avhengig av denne jungeltrommeeffekten. Vi bruker å arrangere førpremierer av filmer for nisjegrupper gjennom Kinoklubben, eller sette opp debattvisninger og kuraterte visninger inn mot spesialgrupper. Et godt eksempel på dette er den nyutgitte filmen Håp, hvor det var veldig viktig for filmen å engasjere helsevesenet og Kreftforeningen. Jungeltrommeeffekten er en sentralt årsak til at det er viktig å studere hvem man er til for – og legge opp en strategi deretter.

Et bilde av en skjermdump fra Los Bando sin instagramprofil
Skjermdump fra Los Bando sin instagramprofil

Flere muligheter med mindre målgrupper

Med en klar målgruppe er det lettere å vite hvordan man faktisk treffer dem. Man må rett og slett vite hvem man skal snakke til enten man skal kommunisere gjennom redaksjonelt innhold eller betalt markedsføring, det være seg gjennom tradisjonelle kanaler eller via digital annonsering på nett og i sosiale medier.

Sosiale medier er en jungel av informasjon og annonser, og det er stor konkurranse om oppmerksomheten, men det er også store muligheter til å skreddersy riktig budskap til målgruppen man ønsker å treffe. Man treffer akkurat de personen man ønsker, til den tiden man ønsker, og følger publikum/kunden på reisen frem til de står med produktet i hånden. En annen fordel er at det er målbart og lett å gjøre endringer når man annonserer i sosiale medier, i motsetning til tradisjonelle annonser i avis.

Da vi jobbet med ungdomsfilmen Los Bando i 2017/2018 visste vi at Dagsrevyen ikke skulle være vårt store mål. Det var ikke der denne filmen ville treffe sitt publikum, ungdommen. Vi valgte heller å sette inn store resurser på sosiale medier – Snapchat, Facebook, Instagram og YouTube – fordi det var de viktigste kanalene for filmens målgruppe. Her var vi noen av de første i Norge til å teste ut annonsering i Snapchat!

Med andre ord: Det lønner seg å vite hvem man snakker til!

Trenger du hjelp til å definere målgruppen din for å komme i gang med en kommunikasjonsstrategi for ditt prosjekt? Ikke nøl med å kontakte oss!