fbpx
Bilde av Trine og Gustav fra filmen Dronningen

Dronningen har fått Nordisk råds filmpris 2019

Nordisk råds filmpris 2019 går til den danske filmeDronningen av manusforfatter og regissør May el-Toukhy, manusforfatter Maren Louise Käehne og produsentene Caroline Blanco og René Ezra. Det har nettopp blitt kunngjort under Nordisk råds prisutdeling i Konserthuset i Stockholm.

Dronningen utforsker utviklingen i en tragisk familiehemmelighet trinn for trinn i det konsekvensene av hybris, begjær og løgner går sammen om å skape et ufattelig dilemma.

Juryens begrunnelse

Handler den om en midtlivskrise? Om klasse? Eller om lyst og lidenskap? Er hun sexmisbruker? Eller psykopat? Vi er vant til at film serverer et tydelig poeng, vi vet nesten alltid om en filmfigur er god eller ond, men med Dronningen overlater instruktør May el-Toukhy og medforfatter Maren Louise Käehne det til oss, publikum, å finne fokus og moral og dømme hovedpersonen Anne, som gjør nettopp det hun IKKE bør – innleder en affære med stesønnen sin. Det merkelige er at det føles helt riktig å få det ansvaret. Det er ikke en fornøyelse å lære Anne å kjenne – men det er en berusende fornøyelse å oppleve en finmasket film som gir oss de rette redskapene til at vi selv kan finne vårt eget forhold til et komplekst menneske. Og som tror på at vi er i stand til det.

Det er umulig å ikke framheve Trine Dyrholm for hennes formidabelt nyanserte skuespill som “Dronning” Anne, men på alle nivåer – foto, musikk, produksjonsdesign, manuskript m.m. – er Dronningen en imponerende bedrift. Den får en nesten umulig oppgave til å framstå som lett og ubesværet.

Om Dronningen

Anne, en dyktig og engasjert advokat med barn og unge som spesialfelt, lever et tilsynelatende perfekt liv med sin ektemann, legen Peter, og parets tvillingdøtre. Når hennes tenåringsstesønn Gustav flytter inn hos dem, fører Annes voksende begjær henne inn på en farlig vei, og med avsløringen av det hele utløses en kjede av hendelser som truer med å ødelegge hennes verden.


Dronningen er regissør og manusforfatter May el-Toukhy (1977) sin andre spillefilm. Hennes første og nasjonale gjennombrudd, Lang historie kort(2015), fikk Bodil-priser for beste kvinnelige skuespiller og beste manus og en Robert-pris for beste kvinnelige birolle.

Dronningen ble laget i samarbeid med manusforfatter Maren Louise Käehne, og med produsentene Caroline Blanco og René Ezra. Filmen hadde verdenspremiere på Sundance Film Festival i 2019, der den mottok publikumsprisen i World Cinema Dramatic Competition. 

Filmen fikk også pris for beste nordiske film og beste kvinnelige skuespiller og publikumsprisen ved Göteborg filmfestival, og pris for beste regi ved Transilvania internasjonale filmfestival.

Om Nordisk råds filmpris

Den prestisjefylte filmprisen på 350.000 DKK gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked. Premiepengene blir fordelt likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, som understreker at film er en kunstart der samarbeidet mellom disse profesjonene er av høy betydning. 

Fjorårets vinner av Nordisk råds filmpris var islandske Women at War av Benedikt Elingsson. Tidligere vinnere er blant annet Selma Vilhunens Little Wing, Joachim Triers Louder than Bombs, Benedikt Erlingssons Of Horses and Men, Thomas Vinterbergs The Hunt, Dagur Karis Virgin Mountain, Pernilla Augusts Beyond og Lars von Triers Antichrist.

Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

For mer informasjon om Nordisk råds filmpris, høyoppløselige bilder etc:
https://bit.ly/2ZXUFNq  
Bilder fra prisutdelingen: 
https://www.skyfish.com/p/nordisksamarbejde/1596300 
Nordisk film- og TV fond:
www.nordiskfilmogtvfond.com 
www.norden.org 
www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond   

Originaltittel:                     Dronningen
Engelsk tittel:                     Queen of Hearts
Manusforfatter:                May el-Toukhy, Maren Louise Käehne 
Regissør:                              May el-Toukhy
Produsent:                          Caroline Blanco, Rene Ezra