fbpx
Mann og kvinne som står i en nedoverbakke i en av Oslos bakgater

Nettkino og Grappa-eier kjøper Norsk Filmdistribusjon

Et bilde som inneholder person, utendørs, bygning, kvinne

Automatisk generert beskrivelse
f.v. Svanhild Sørensen, Frida Ohrvik, Helge Westbye (Foto: Margaret Kwarteng, Kulturmeglerne)

Den norske filmtjenesten Nettkino går sammen med eieren av musikkforlaget Grappa om å overta Norsk Filmdistribusjon (NFD) når direktør Frida Ohrvik trapper ned til våren. Svanhild Sørensen fra Nettkino/Kulturmeglerne blir selskapets nye direktør, mens Helge Westbye, direktør i Grappa, blir styreleder.

-Vi er så heldige å overta et veldrevet selskap med svært dyktige medarbeidere, som vi gleder oss til å sette oss ned sammen med for å legge planer for årene framover. Filmbransjen har lenge sett behovet for nye forretningsmodeller i en digitalisert medievirkelighet. I stedet for å la de store markedsaktørene legge premissene for kulturøkonomien forsøker vi med dette å legge noen premisser selv, sier Svanhild Sørensen.

– Filmbransjen i dag er dominert av multinasjonale selskaper med globale krav til effektivitet og stordrift. Vi er uavhengige norske aktører som forener krefter med en filmdistributør med spesialkompetanse på lansering av norske filmer.  Målet er å utvikle alternative og nyskapende løsninger som kan skreddersys den enkelte film, sier Westbye.

God løsning for Norsk Filmdistribusjon

Avtroppende direktør for NFD, Frida Ohrvik, er glad for å kunne gi sitt livsverk videre etter 30 års drift. -De nye eierne kjenner bransjen godt, de har flere interessante konsepter på gang og er godt rustet til å håndtere og videreføre NFDs virksomhet, sier Ohrvik som ønsker å trappe ned etter nærmere 50 år i filmens tjeneste. -Det er også fint å vite at både Svanhild og Helge har bygget opp egne lønnsomme kulturbedrifter som har bestått i mange år, avslutter Ohrvik, som lover å fortsette som rådgiver for NFD så lenge det er behov for henne.

Både Sørensen og Westbye har lang fartstid fra kulturlivet. Westbye etablerte plateselskapet Grappa for 35 år siden, mens Svanhild Sørensen etablerte PR-byrået Kulturmeglerne for over 20 år siden.

Den nye styrelederen, HelgeWestbye, har vært en foregangsmann i musikkbransjen gjennom mange år. Han har gitt utallige norske artister et uavhengig hjem, i en bransje som har kommet langt i å finne nye modeller i den digitaliserte medievirkeligheten. Han har også sett den langsiktige bærekraften i å forvalte rettigheter på norske hender.

Slutter i Kulturmeglerne

Svanhild Sørensen forlater nå Kulturmeglerne for å lede Norsk Filmdistribusjon. – Etter 20 år som leder for Kulturmeglerne, der vi har bygget opp et fullservice lanseringshus med 12 ansatte og solid økonomi, kjennes det veldig riktig å la andre overta stafettpinnen. Det er en tid for alt, sier Sørensen.

– Kulturmeglerne skal fortsatt være et tjenesteytende selskap som rådgivere for hele kulturlivet. Sammen med partner Anne Berentsen gleder jeg meg til å løfte selskapet videre i årene fremover sier daglig leder Kjersti Vikør som har ledet Kulturmeglerne siden 2018.

Et bilde som inneholder utendørs, bygning, person, gate

Automatisk generert beskrivelse
Det nye styret i NFD. f.v. Helge Westbye (styreleder), Svanhild Sørensen og Hans Tormod Hansen. Peter Mollø-Christensen Knudsen, som fortsetter i styret, var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Margaret Kwarteng, Kulturmeglerne)

Faktaboks Norsk Filmdistribusjon

  • Grunnlagt i 1990
  • I 1999 ble selskapet slått sammen med svenske Sandrew og danske Metronome til Sandrew Metronome
  • I 2011 ble norske Sandrew Metronome solgt til Oslo Kino og tok tilbake navnet Norsk Filmdistribusjon
  • Da Oslo Kino ble solgt til Egmont og Nordisk Film i 2013, overtok Frida Ohrvik selskapet og videreføringen av Norsk Filmdistribusjon

For mer info:

Svanhild Sørensen tlf 908 66 747 mail: ss@kulturmeglerne.no

Frida Ohrvik tlf 913 79 426 mail: frida@norskfilmdistribusjon.no

Helge Westbye tlf 905 55 258 mail: helge@grappa.no