fbpx

PROTESTSANG MOT RIVING AV Y-BLOKKA – ET SKAMMENS VEDTAK

I sin tid, like før 22. juli 2011, var Y-blokka foreslått fredet. Men så ble den forsøkt sprengt til himmels av terrordømte Behring Breivik. Som en konsekvens av 22. juli, har både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen bestemt å rive den ikoniske bygningen med sitt helt særegne interiør – til en prislapp på flere ti-talls milliarder skattekroner. Gitarist Frode Barth lanserer låt og musikkvideo i protest mot det skandaløse vedtaket.

Hør «Y-blokka» og se musikkvideoen her: https://youtu.be/Q_3J1Zinpuo

Frode Barth har i samarbeid med sin elev Sigrid Refsum laget en låt mot rivningen av Y-blokka. Dette er et bidrag og et målrettet dokument fra flere: Rapperen Flexi Aukan, som befant seg i Grensen da det smalt 22. juli og kjente lufttrykket, sangere fra Bolteløkka jentekor og Yougert-gjengen gir både mykhet og trøkk i koret. 


– At regjeringen og Stortinget lar 22. juli forandre bybildet, er en samfunnsmessig katastrofe jeg ikke aksepterer. Y-blokka er et symbol på et unikt samspill mellom kultur og arkitektur, og kanskje det mest spennende arkitektoniske bygg i nyere tid, sier Frode Barth.

Barth tror på det umulige og er overbevist om at musikk kan berøre sterkt. Den kan forandre mennesker, samfunnet og den verden vi lever i. 

– Om denne sangen ikke fører til at Y-blokka får stå, så er det fremdeles sterke krefter med håp om å vinne frem: Oslo kommunes bystyre har appellert til fredning og endret standpunkt i saken, norske Arkitekters Landsforbund, Oslo Arkitektforening og Fortidsminneforeningen har saksøkt staten for å få stoppet rivningen. Saken skal opp i Stortinget 12. mai. Dette er siste mulighet for å synge ut med den stemmen vi har, fortsetter Barth.

Y-blokka, slik den står i dag er et resultat av samarbeid mellom anerkjente kunstnere. Tegnet av arkitekten Erling Viksjø og huser kunst gitt som en gave fra Pablo Picasso til det norske folk, utført med en nyskapende teknikk av Carl Nesjar. Y-blokka står på en liste over Europas viktigste truede kulturminner. 

– Vi er mange som sloss mot dette overgrepet. Vi lever i en tid hvor respekten for politikere som er satt til å forvalte vår kulturarv, nærmer seg nullpunktet. Vi trenger politikere med respekt for demokratiske verdier, folkevilje og et minimum av verdisyn. De som ikke er historieløse vet at uvurderlige arkitektoniske og historiske byggverk dessverre har blitt jevnet med jorden, blant annet Edvard Munchs hjem på Ekely. Jeg hadde håpet at våre folkevalgte kunne lære av historien, avslutter Barth.


Y-blokka er innspilt i Loco Studios som ligger i Grubbegata 14, som også vil rives dersom Y-blokka faller.

Y-blokka slippes den 8. mai, på Frigjøringsdagen – fire dager før saken skal opp i Stortinget. 

For mer informasjon og intervjuforespørsler: Frode Barth, frodebarth@frodebarth.com, +47 90645924

Om «Y-blokka»
Komposisjon: Frode Barth/Sigrid Refsum
Tekst: Sigrid Refsum /Frode Barth/Ninja Benneche/ Flexi Aukan
Arrangement: Frode Barth
Gitar, bass og elektronikk: Frode Barth
Trommer: Erik Lillehagen
Rap: Flexi Aukan
Kor: Bolteløkka Jentekor, Yoghurt gjengen, Frode Barth, Øivind Myrvold og Julie Kleive.
Innspilt i Loco Studios
Lydtekniker: Marius Bergeland
Mastering: Jonas Howden Sjøvaag
Produsent: Frode Barth
Co-produsent Marius Bergeland
Label: Barth Records
Distribusjon: Musikkoperatørene AS